Hae retkipaikkoja

0.1 km
Hae

Retki Hitonhaudalle

Retki Hitonhaudalle
Luonto Retkikohde

Eräänä kesäiltana pohdiskelin mitä mielenkiintoista ja uutta löytyisi lähiseudulta. Hetken nettiä tutkittuani löysin mielenkiintoisen kohteen nimeltä Hitonhauta. Matkaa kotoa kohteeseen oli noin 40 kilometriä.

Seuraava aamuna tein pikaisen matkansuunnitelman ja päätin kulkea matkan polkupyörällä ja käydä ihastelemassa matkan varrella sijaitsevaa Saraakallioita ja sieltä löytyviä kalliomaalauksia.

Pidemmittä puheitta kaivoin vanhan mankelin varaston perukoilta ja polkaisin hiekkateitä pitkin saraakallioille. Tämä olikin jo entuudestaan tuttu kohde ja tottuneesti seurasin polkua kallioille. Tien varresta kyllä löytyy opastekyltti mutta polun varrella opasteet ovat hävinneet ajan saatossa.

Saraakalliot laukaassa

Matkaa Hitonhaudalle oli vielä noin 25Km jäljellä joten päätin jatkaa kulkuani ennen kuin aurinko laskee. Reilun parin tunnin päästä saavuinkin Hitonhaudan läheisyydessä sijaitsevalle laavulle jossa olin ajatellut yöpyväni. Puita oli Laukaan kunnan puolesta tarjolla.

Seuraavana aamunan olikin aika suunnata retken pääkohteeseen. Opastekylttejä oli muutama laavulta rotkon suuntaan. Itse rotkolle olisi päässyt ilmeisesti helpommin seuraamalla opasteita mutta itse lähdin suoraan metsän poikki oikomaan joka osoittautui selväksi virheeksi kivikkoisen maaston vuoksi.

Lopulta kuitenkin aloin laskeutumaan itse rotkoon. Vaikka ilma oli helteinen (25c°) rotkon lähestyessä alkoi tuntumaan viileältä. Maasto rotkossa on sammaleista ja kosteaa. Suosittelenkin kumppareita tai muita vedenpitäviä jalkineita. Tunnelmaltaan rotko on nimensä veroinen. Aurinkoisesta säästä huolimatta siellä on melko synkkää vaikkakin aurinko välkehtii kauniisti isojen näreiden oksien lomasta. Ihmettelin jo tässä vaiheessa miten hieno paikka on kyseessä. Autuaan tietämättömänä mitä vielä edessä vastassa.

Itse rotko oli todella sykähdyttävän hieno. Pystysuorat rotkon seinämät ovat korkeimmillaan 20 metriä korkeat. Rotkon puolessa välissä sijaitsee myös pieni luola johon juuri mahtuu sisään. Luolan suu aukon vastapäätä on myös pieni ”vesiputous” johon varmasti muodostuu talvella komeat jääputoukset.

Kaiken kaikkiaan Hitonhauta on hiton hyvä päiväretkikohde vaikka koko perheelle, sillä maasto on suhteellisen helppokulkuista kunhan kulkee opastettuja polkuja. Muutaman kilometrin reitti ei myöskään ole liian pitkä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty