Urho Kekkosen kansallispuisto on vuonna 1983 perustettu, Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella sijaitseva kansallispuisto. Puiston pinta-ala on 2 550 neliökilometriä, ja se on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto. Sen pohjoisen osan halki virtaa Suomujoki. Aluetta hoitaa Metsähallitus ja se on osa UK-puisto-Sompio-Kemihaara-Natura 2000 -luonnonsuojelualuetta.

Alue

Kansallispuisto on monipuolinen. Sen länsiosan viitoitettu alue on myös kokemattomalle vaeltajalle helppo kohde, kun taas puiston erämaiset kohteet ovat hyvä paikka pitkille ja vaativille eräretkille.

Urho Kekkosen kansallispuistoon suuntautuvat vaellukset aloitetaan useimmiten Kiilopään tunturikeskukselta, Suomujoen varressa sijaitsevalta Aittajärveltä tai Raja-Joosepista, ja vaeltajat päätyvät usein Saariselän tunturijonon ympäristöön, esimerkiksi alueen korkeimman tunturin, Sokostin, huipulle. Useat retkeilijöistä myös yöpyvät sen juurella sijaitsevan Luirojärven rannoille rakennetuissa autiotuvissa.

Kansallispuiston luontoon kuuluvat niin mahtavat tunturit kuin laajat suoalueetkin, unohtamatta myöskään metsäisiä kairoja. Poronhoidolla on alueella pitkät perinteet, ja se on edelleen alueen keskeinen elinkeino. Siitä muistuttamassa alueella on peurahautoja, poroaitoja, kämppiä sekä entisöityjä kolttakenttiä.

Tankavaaran Urpiaislenkki, 1 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11  99695 Tankavaara.

Reittiselostus

Reittimerkintä: Urpiaispolku on merkitty vihreisiin puutolppiin vihreillä käpymerkeillä.

Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Urpiaispolku on tasoltaan helppo eikä korkeuseroja juurikaan ole. Rengasmainen Urpiaispolku sopii hyvin myös perheen pienimmille.

Tankavaaran Sotahistoriapolku, 1,5 km / suunta

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11  99695 Tankavaara

Reittiselostus

Reittimerkintä: Sotaluontopolku on merkitty vihreisiin puutolppiin mustilla käpymerkeillä.

Sotahistoriallinen polku kulkee yhden suuntaisena luontopolkujen lähtöpaikasta Pikku-Tankavaaran rinteeseen. Reitti voidaan kulkea joko edestakaisin, jolloin sen pituus on yhteensä 3 kilometriä tai yhdistämällä sotaluontopolku Kuukkelilenkkiin.

Tankavaaran Koppelolenkki, 3 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11  99695 Tankavaara

Reittiselostus

Reittimerkintä: Koppelopolku on merkitty vihreisiin puutolppiin sinisillä käpymerkeillä.

Alkumatkasta myös kolme muuta Tankavaaran luontopolkua kulkee samaa reittiä ja ne on merkitty erivärisin käpymerkein. Noin kilometrin jälkeen Koppelolenkki kääntyy kohden Pikku-Tankavaaran alarinteitä. Samalla polku muuttuu luonnontilaisemmaksi ja rinteelle noustaessa on lyhyt jyrkähkö ja melko kivinen pätkä. Vaaran juurelta polku laskeutuu loivasti kohden taukopaikkaa, jossa voi hörpätä kahvit lautakodassa säältä suojassa. Ennen ja jälkeen taukopaikan kuljetaan pitkospuilla. Reitin loppuosa on sorastettu.

 

Tankavaaran Kuukkelilenkki, 6 km, rengasreitti

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11  99695 Tankavaara.

Reittiselostus

Reittimerkintä: Kuukkelipolku on merkitty vihreisiin puutolppiin oransseilla käpymerkeillä.

Kuukkelilenkki kuljettaa retkeilijän Tankavaaran alueen luonnonpiirteiden lävitse. Reitin alkuosa on yhteinen kahden lyhyemmän luontopolun kanssa ja se kulkee kuusivaltaisessa sekametsässä. Erottuaan Koppelolenkistä Kuukkelilenkki aloittaa noin 1,5 kilometrin loivahkon nousun kohden Pikku-Tankavaaran huippua. Juuri ennen huippua polku on paikoin hieman kivikkoinen, mutta suurempia rakkakivikoita reitillä ei ole. Huipulla on näkötorni, josta avautuvat maisemat palkitsevat retkeilijän. Pikku-Tankavaaralta laskeuduttaessa saavutaan suoalueelle, mikä on Kuukkelipolun puolivälissä. Kun matkaa on taitettu kaikenkaikkiaan n. 4 km, saavutaan ensimmäiselle taukopaikalle, Hopiaojan varren nuotiopaikalle. Seuraava nuotiopaikka ja kota ovat tästä noin kilometrin päässä.

Tankavaaran geologinen polku, 7 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11  99695 Tankavaara.

Reittiselostus

Reittimerkintä: Kuukkelipolku on merkitty vihreisiin puutolppiin harmailla käpymerkeillä.

Geologinen polku alkaa portilta, jonne muut Tankavaaran luontopolut loppuvat. Alkumatka kuljetaankin muiden luontopolkujen uraa ”väärään suuntaan” kunnes Geologinen polku erkanee muista ja kääntyy vasemmalle. Pian tämän jälkeen ylitetään Hopiaojan kaksi uomaa. Ylityksessä ei ole siltaa, joten alkukesällä ja sateiden jälkeen kannattaa varautua vedenpitävillä jalkineilla. Noin puolivälissä kirkasvetisen Koiranjuomalammen rannalla sijaitsevassa laavussa voi pitää taukoa. Kesällä lampeen voi pulahtaa myös uimaan, vaikka virallista uimarantaa ei olekaan. Laavun jälkeen polku kulkee osin kallioisessa maastossa kohden Jorpulipään rinnettä, kunnes kääntyy oikealle ja laskeutuu suomaisemiin. Polun loppuosa on yhteinen Kuukkelilenkin kanssa.

 

Rautulammen kierros, 22 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste

Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Alussa  mustatolppaiset retkeilyreittimerkinnät. Välillä Luulalampi-Rautulampi-Kiilopää siniset ja punaiset rastiviitat.

Rautulammen reitti on yksi Urho Kekkosen kansallispuiston klassikoista ja se johdattaa retkeilijän huikaisevien tunturimaisemien äärelle. Reitti on erämainen ja se sisältää runsaasti korkeuseroja, joten se vaatii hyvän varustautumisen eikä sitä suositella aivan ensikertalaisille. Rautuojan purolaaksossa reitti puikkelehtii monena rinnakkaisena polkuna ja ylittää pieniä puroja kunnes saapuu Rautulammen kotoiselle päivätuvalle. Rautulammelta reitti palaa takaisin Kiilopäälle Raututunturit ylittäen.

Taajoslaavun polku, 26 km, rengasreitti

 

Lähtöpisteet

Saariselän lähtöportti, Lutontie 12 99830 Saariselkä

Reittiselostus

Taajoslaavunpolulle voi lähteä Saariselältä tai Kiilopäältä ja polun kulkemiseen on useita reittivaihtoehtoja. Saariselältä lähdettäessä voi suunnata Luttojoen viertä kulkevan reitin kautta Vellinsärpimän tuvalle. Tämä on erityisesti maastopyöräilijälle ajettavampi vaihtoehto. Toinen mahdollisuus on valita Iisakkipään rinteiden ja Pääsiäiskurun kautta Vellinsärpimälle kulkeva reitti. Vellinsärpimältä jatketaan Taajoslaavulle, josta palataan Rumakurun tupien kautta Saariselälle.

Kiilopäältä aloitettaessa voidaan tehdä Saariselän maastopyöräilyoppaassakin esitelty reittivaihtoehto. Reitti kulkee Ahopään ja Iisakkipään rinteiden kautta Saariselälle, josta jatketaan Luttojoen vartta ja Vellinsärpimän päivätuvan kautta Taajoslaavulle. Paluu Kiilopäälle Luulammen kautta. Reitin voi kulkea myös yhdensuuntaisena reittinä Saariselän ja Kiilopään välillä

Maastopyöräilyreitit

Latvakurun kierros, 10 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste

Kiilo-ojan silta, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Alussa retkeilyreittimerkinnät. Ruijanpolulla viittoina ovat puupaalut. Lopussa seurattava karttaa. Reitistä on saatavissa myös GPS-jälki.

Latvakurun kierroksella pääsee nauttimaan vaihtelevasta maastopyöräilykokemuksesta aivan Kiilopään lähiympäristössä. Reitti ylittää ensin Ahopää-tunturin ja sukeltaa sitten Ruijanpolkua ympäröivien metsien siimekseen. Reitillä saa hyvän kokonaiskuvan Kiilopään alueen erilaisista maasto- ja polkutyypeistä, joten se soveltuukin hyvin tutustumislenkiksi ennen pidemmille erämaareiteille lähtemistä.

 

Sivakan lenkki, 12 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste

Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Alussa siniset rastiviitat, Ruijanpolulla puupaalut vinoviitalla, Sivakan laavulta eteenpäin seuraillaan pientä patikkapolkua ja lopussa taas sinisin rastiviitoin merkittyä retkeilyreittiä.

Maisemiltaan ja maastoltaan monipuolinen Sivakan lenkki kulkee kokonaisuudessaan Urho Kekkosen kansallispuistossa. Nautiskeleva laskuosuus, paikon mutkikas neulaspolku, vähäiset kivikot ja juuret antavat aloittelijallekin vivahteikkaan maastopyöräilykokemuksen. Lenkillä pääseekin kehittämään ajotaitoaan helpohkossa, mutta vaihtelevassa maastossa. Kokeneimmille kuskeille reitti sopii rentoon nautiskeluun.

Kakslauttasen kierros, 13 km, rengasreitti

 

 

Lähtöpiste

Kiilopään savusauna, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselka

Reittimerkinnät: Reitti on pääosin merkitsemätön, mutta sen seuraaminen on mahdollista Saariselän maastopyöräilyoppaan kartan avulla. Paluureitillä kelkkareitti on merkitty rastiviitoilla.

Kiilopääntien läheisyydessä kulkeva reitti vie pyöräilijän nopeakulkuista polkua ja valaistua latureittiä pitkin Kiilopäältä Tievantuvan kautta Kakslauttaseen ja sielttä moottorikelkkareitin pohjaa noudatellen takaisin Kiilopäälle. Reitti soveltuu erityisen hyvin maastopyöräilyä aloitteleville lajiin tutustumiseen ennen vaativimmille reiteille lähtöä.

Kultareitti, 13 km / suunta

 

Lähtöpisteet

Kakslauttanen, Tullipalontie 1 99830 Sodankylä,

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Reitti on osin merkitsemätön, joten sen seuraamiseen tarvitsee Saariselän maastopyöräilyoppaan kartan. Laanilan kultareitti on merkitty maastoon oransseilla reittimerkeillä. Jos reittiä jatkaa Laanista Kiilopäälle, on reitti merkitty retkeilyreitin merkein.

Reitti kulkee pääosin kuivaa mäntykangasta pitkin 4-tien länsipuolella. Korkeuserot ovat Kuivakurua lukuun ottamatta melko pieniä, joten se soveltuu rentoon ajonautiskeluun. Reitti kulkee vanhojen ja nykyisten kultamaiden halki ja sen varrella on vaskoolin muotoiset opastetaulut kertomassa alueen kullankaivuun historiasta 1800–1900-lukujen taitteessa. Kullankaivuu jatkuu reitin läheisyydessä myös nykyisin.

 

Saariselän perhepyöräilyreitti, 14 km, rengasreitti

 

 

Lähtöpiste

Saariselän lähtöportti, Lutontie 12 99830 Inari

Reittiselostus

Reittimerkinnät: retkeilyreitin mustat pystytolpat

Saariselän perhepyöräilyreitti on erityisesti perheille ja maastopyöräilyn aloittelijoille soveltuva helppo reitti, joka vie pyöräilijän Saariselän matkailukeskuksesta Urho Kekkosen kansallispuistoon. Tasapintainen ja leveähkö, mutta maisemiltaan vaihteleva reitti johdattaa tunturien kupeeseen ja kauniin kurulaakson lävitse Rumakurun päivätuville.

 

Rumakurun lenkura, 17 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste

Kiilo-ojan silta, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Nähtävää

Rumakurun suojellut päivätuvat, Rumakuru.

Reittiselostus

Reittimerkinnät: retkeilyreitin mustat pystytolpa. Risteyksissä seuraa karttaa ja opasteita.

Kansallispuiston avotunturimaisemissa ja kauniissa tunturilaaksossa kulkeva reitti on pääosin leveätä ja helposti ajettavaa nopeaa retkeilyreittiä, mutta pitkät nousut tuovat reitille fyysistä haastetta. Raskas nousu Kiilopään tunturiselänteen yli palkitsee maisemillaan ja pitkällä loppulaskulla. Hyväkuntoiselle pyöräilijälle rento rullailulenkki.

 

Rönkön kierros, 17 km, rengasreitti

 

 

Lähtöpiste

Kiilo-ojan silta, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Ahopään ylittävällä osuudella retkeilyreittimerkinnät. Pieranvaaran itäpuolelta alkaen latuviitoitus Laanilaan saakka. Laanilasta Kiilopäälle moottorikelkkareitin punainen rastiviitoitus.

Ajettavuudeltaan vaihtelevan tasoista ja vähemmän tunnettua retkeilyreittiä. Osittain kelkkauran pohjaa. Maastoltaan pääasiassa kuivaa mäntykangasta, notkopaikoilla kosteampia maastonkohtia.

 

Kulmakurun reitti, 25 km

 

 

Lähtöpiste

Saariselän Neste, Kiveliöntie 8, 99830 Inari

 

Reittiselostus

Reittimerkinnät: Kulmakurun retkiladun latupohjalla punaiset puutolpat ja kelkkauralla rastiviitat. Osalla reitistä ei ole merkintää lainkaan.

lähteet: wikipedia
Artikkeli kuva:”Urho Kekkonen National Park – Palovankanjoki bridge” by tero laakso is licensed under CC BY 2.0.

Osoite

Sijaintimme:

Lappi

GPS:

68.1636155, 28.21623259

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty