Torronsuon kansallispuisto on Tammelan kunnassa Kanta-Hämeessä sijaitseva, pinta-alaltaan 30 neliökilometrin laajuinen kansallispuisto. Kansallispuisto perustettiin Tammelan Torronsuolle vuonna 1990. Sitä ennenkin lähes luonnontilainen suo oli määritelty suojelualueeksi.

Luonto

Maastoltaan Torronsuo on tyypillistä keidas- eli kohosuota. Se on paksuturpeista ja keskiosa on selvästi reunoja korkeammalla. Torronsuon turvekerros on paksuimpia mitatuista soista Suomessa, paikoitellen jopa 12 metriä.

Lintu- ja hyönteislajistoltaan Torronsuo on arvokas. Suon alueella pesii satakunta lintulajia. Osa linnuista ja lentävistä hyönteisistä on lajeja, jotka tyypillisesti viihtyvät pohjoisemmilla alueilla, eikä niitä juuri tavata muualla eteläisessä Suomessa. Myös suon kasvilajisto on monipuolinen.
Saapuminen

Kansallispuiston pysäköintialue ja toistaiseksi ainoa lähtöpiste on Kiljamon saarekkeessa, Forssasta Somerolle johtavan seututien 282 varrella Tammelan Torron kylän pohjoispuolella. Saarekkeella on Metsähallituksen rakentama 17 metriä korkea luontotorni, josta on hyvät näkymät koko suon yli.
Reitit

Torronsuon kansallispustossa on yhden ja kymmenen kilometrin pituiset pitkospuureitit. Pitkospuureittien lisäksi suolla on talvisin hiihtolatuja.

Kiljamon saareketta kiertävältä noin kilometrin mittaiselta pitkospuureitiltä haarautuu kymmenen kilometrin reitti. Molemmat reitit kulkevat Kiljamon tornin kautta. Kierrettäessä kymmenen kilometrin reittiä myötäpäivään ensimmäisenä tulee vastaan luontotorni. Tornin jälkeen kilometrin reitti haarautuu takaisin pysäköintialueelle. Pidempi reitti kulkee Niittylänsaarien kautta Härksaareen, jossa on vanha kvartsilouhos. Louhoksen jälkeen saavutaan suon eteläosassa olevalle Idänpäänkalliolle, jolla on myös luontotorni. Tämä torni on rakennettu vuonna 1997 pitkälti talkoovoimin yksityismaalle. Sitä huoltaa Torron kylätoimikunta. Tornin jälkeen reitti kulkee Torron kylän läpi ja kulkee lopun matkaa seututien 282 vartta pysäköintialueelle.

Rengasreitti

  • Kierros Kiljamon ympäri, 1,5 km, on helppokulkuinen polku, jonka suo-osuudet on pitkostettu. Polulla saa hyvän käsityksen Torronsuon avoimista keskiosista, mäntyä kasvavista rämeistä ja suon saarekkeiden monipuolisesta luonnosta lehtolaikkuineen.
    • Pysäköintialueelta Kiljamosta alkava 150 metrin pituinen pitkostettu polku on tehty pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa liikkuville. Avosuon reunassa polun päässä on tasanne, josta pääsee ihailemaan rahkasammalten valtakuntaa ja nuuhkimaan suopursujen tuoksua. Pysäköintialueelta voi myös kulkea pyörätuolilla metsäistä hiekkatietä 300 metrin matkan Kiljamon luontotornin juurelle. Luontotornin luona sijaitsevat esteetön tulentekopaikka ja esteetön kuivakäymälä.

Muut reitit

  • Kiljamon tulentekopaikan vierestä lähtee noin 3 km:n mittainen reitti, joka kulkee Torronsuon yli Härksaaren vanhalle louhokselle. Suo-osuuden pitkospuilta voi ihailla Torronsuon avaria maisemia. Suon eteläreunalla reitti kulkee jonkin matkaa metsän siimeksessä. Metsäosuudella on harvahko reittimerkintä keltaisin maalimerkein puissa. Vanhasta Härksaaren avolouhoksesta on aikoinaan louhittu mm. maasälpää ja kvartsia.Härksaaresta Kiljamoon pääsee palaamalla takaisin samaa reittiä. Toinen vaihtoehto on jatkaa noin 1 km Haiponniittuun, josta kulkee hiekkatie Torron kylälle. Kylältä pääsee maantien kautta takaisin kansallispuistoon pitkoksille juuri ennen Kiljamon pysäköintialuetta. Torron kylän kautta vievän reitin kulkemiseen tarvitaan karttaa, koska reittimerkintä on osin puutteellinen. Kiljamosta Torron kylän kautta takaisin pysäköintialueelle kulkevan lenkin pituus on noin 10 km.

Lähteet: Wikipedia
Artikkeli kuva:Tero Laakso from Hyvinkää, Finland • CC BY 2.0

Osoite

Sijaintimme:

Kanta-Häme

GPS:

60.73860883, 23.58232498

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty