Teijon kansallispuisto on 1. tammikuuta 2015 perustettu kansallispuisto Varsinais-Suomen maakunnassa, Teijolla Salossa entisen Perniön kunnan alueella. Kansallispuiston pinta-ala on noin 34 neliökilometriä. Kansallispuisto perustetiin Varsinaissuomalaisessa kulttuurimaisemassa säilyneen salomaaluonnon eliöstön, geologisten ominaispiirteiden ja maiseman sekä siihen kuuluvan kulttuuriperinnön suojelemiseksi ja hoitamiseksi sekä yleistä virkistys- ja retkeilykäyttöä ja luonnonharrastusta varten.

Puiston ytimen muodostavat 2 300 hehtaarin laajuinen Teijon retkeilyalue ja siihen liittyvät Hamarijärven ja Punassuon suojelualueet. Puistoon sisältyy myös arvokasta kulttuuriperintöä kuten historiallinen Kirjakkalan ruukki.

Reitit

Teijon kansallispuistossa on reittejä noin 50 km.
Rengasreitit

Alueen pisimmän rengasreitin, Sahajärven kierroksen voi aloittaa Laviakallion tai Nenustannumen pysäköintialueilta. Reitin pituus on 8,8 kilometriä ja se on keskivaativa. Sahajärven kierroksella on kaksi vaijerilossia, joiden avulla pääsee Sahajärven halki. Vaijerilossien välissä on Kalasuntin saari, jossa on myös laavu.

5,5 kilometrin pituisen Matildanjärven kierroksen voi aloittaa Matildanjärven luontokeskukselta tai Kariholman pysäköintialueelta. Reitin varrella on viisi taukopaikkaa; Kavanderinlahti, Roosinniemi, Välioja, Vilsbäck sekä Kariholma. Reitti kulkee osin tietä Matildedalin kylässä ja osuus Kariholman keittokatoksen ja pysäköintipaikan välillä on esteetön.

Jeturkastin kierros on helppo 4,6 kilometrin pituinen retkeilyreitti. Reitin voi aloittaa Matildanjärven luontokeskukselta, Jeturkastin tai Kariholman pysäköintialueilta. Reitin varrella on Jeturkastin muinaisranta ja Kariholman keittokatos.

Onnelannumen kierros on 3,9 kilometiä pitkä reitti, jonka voi aloittaa Kirjakkalan pysäköintialueelta. Reitin varrella on Onnelannummen leirintäalue sekä Hamarijärven tulentekopaikka.

Nenustan kierros on 3,6 kilometrin kahdeksikon muotoinen rengasreitti. Sen voi aloittaa Nenustannummen pytsäköintialueelta. Reitin varrella on Nenustan tulentekopaikka kahdeksikon risteyksessä.
Luontopolut

Teijon kansallispuiston ainoa luontopolku on 1,3 kilometrin pituinen Totin luontopolku, jonne voi lähteä Sahajärven pysäköintipaikalta.
Yhdysreitit

Teijon luontokeskus-Laviakallio reitin pituus on 7,6 kilometriä. Se toimii yhtenä Teijon kansallispuiston eteläisten ja pohjoisten reittien yhdistäjänä. Reitin varrella on 5 taukopaikkaa; Kavanderinlahti, Roosinniemi, Välioja, Endal sekä Kalasuntti. Reitin varrelle osuu myös Kalasuntin vaijerilossit.

Teijon luontokeskus-Punassuo-Nenustannummi reitin pituus on vajaa 10 kilometriä. Reitin luontokeskuksen päässä on neljä taukopaikkaa; Kavanderinlahti, Roosinniemi, Välioja sekä Teerisaari. Matildanjärven ja Punassuon välinen osuus kuljetaan tietä pitkin. Kyseistä osuutta ei ole viitoitettu tai merkitty maastoon. Kartta voi olla reitillä tarpeen.

 

lähteet: wikipedia
Artikkeli kuva:”Teijo National Park, Finland” by hchao217 is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Osoite

Sijaintimme:

Varsinais-Suomi

GPS:

60.22216843, 22.94752121

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty