Tammisaaren saariston kansallispuisto (ruots. Ekenäs skärgårds nationalpark) sijaitsee Tammisaaren ulkosaaristossa läntisellä Uudellamaalla. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1989, ja sen pinta-ala on 52 km². Kansallispuiston lähtökohtana oli vuonna 1956 perustettu Jussarön luonnonpuisto. Puistoa hallinnoi ja hoitaa Metsähallitus, kuten muitakin Suomen kansallispuistoja.

Suurin osa puiston pinta-alasta muodostuu lähellä avomerta sijaitsevista kallioluodoista ja niitä ympäröivistä vesialueista. Metsähallituksen tehtäviin kuuluu lähinnä vesilintujen pesimisalueiden rauhoittaminen ja kalastuksen valvominen. Näin ollen maihinnousu ja moottoriveneillä liikkuminen tärkeimpien lintuluotojen lähettyvillä on kielletty 1.4.–17.7. välisenä aikana.

Sisäsaariston luontoa löytyy ennen kaikkea Älgön (ennen Elgö) saarella ja arkikielellä sanotaankin usein ”Älgön kansallispuisto”lähde?. Entinen kalastustila Rödjan Älgön etelärannalla toimii kansallispuiston hoito-, valvonta-, ja neuvontapisteenä sekä saaristomuseona. Rödjan on myös suosittu etappisatama veneturisteille matkalla esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan. Myös Skedön puolelta Rödjan-vuonon läntisestä päästä löytyy kansallispuistoon kuuluvalla alueella toinen ammoisista ajoista käytetty hyvin suojainen retkisatama.

Luontopolut

  • Älgön luontopolku, 2 km, alkaa Rödjanin kalastajatilalta. Polun alussa on laatikko, josta retkeilijä voi lainata polusta kertovan vihon. Polku on alussa melko jyrkkä, eikä se sovellu liikuntaesteisille. Polun varrella on näkötorni, korsun jäänteet viimeisimmästä sodasta sekä Storträsket-järvi.
  • Modermaganin luontopolulla, 1,5 km, ei ole varsinaista aloituskohtaa, vaan polulle voi poiketa mistä kohtaa tahansa. Polun varrella on kylttejä, joista saa tietoa ulkosaaristovyöhykkeestä. Maasto on melko epätasaista, ja sateen jälkeen kalliot ovat liukkaita. Polun varressa on entisöity sirpalesuoja ja korsu.
  • Jussarön polku on noin 4,7 km:n pituinen, mutta siitä voi kulkea myös 3,3 km:n tai 2,1 km:n pituisen osan. Polku kulkee ohi kaivoskuilujen, jotka ovat peräisin 1800-luvun puolestavälistä. Niiden jälkeen polku jatkuu vanhaan metsään, joka on jylhine mäntyineen ja kuusineen hyvin harvinainen merivyöhykkeellä sijaitsevalla saarella.

lähteet: Wikipedia
Artikkeli kuva:H-E Nyman • CC-BY-SA-3.0

Osoite

Sijaintimme:

Uusimaa

GPS:

59.86352217, 23.40242386

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty