Syötteen kansallispuisto on perustettu vuonna 2000 ja se sijaitsee Pudasjärven, Posion ja Taivalkosken kuntien alueella. Pinta-alaltaan kansallispuisto on 300 km².

Puisto muodostuu neljästä erillisestä alueesta: Syötteestä, Maaselästä, Latva-Korte-Kärppävaarasta ja Salmitunturista. Puisto on pohjoispohjalaisen suomaaston ja koillismaalaisen vaaramaiseman raja-alueella. Puisto on saanut nimensä sen vieressä olevan Suomen eteläisimmän tunturin, Iso-Syötteen mukaan.

Maisemiltaan ja luontotyypeiltään kansallispuiston alue on moni-ilmeinen. Kansallispuistossa on vaaroja ja niiden rinteillä olevia soita, aapasoita, kirveenkäymättömiä kuusikkoja ja aarnimetsiä, puron varsien tiheitä kasvustoja. Kansallispuisto sijaitsee poronhoitoalueella, ja poronhoito ja siihen liittyvä talous näkyy sen luonnonmaisemassa kuten myös vanhan metsätalouden jäljet. Näistä kaikista on esittely Syötteen luontokeskuksessa.

 

Salojen siivekkäät, 500 m, rengasreitti

Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte

Reittikuvaus
Polun alku- ja päätepiste on Syötteen luontokeskuksessa, ja se kulkee lähiympäristön vanhassa metsässä. Luontopolku on kuljettavissa ympäri vuoden, ja kesäaikaan sen voi kulkea myös lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla avustajan saattamana.

Sulan maan aikaan polkua myötäilevä Korpikolvan kätkörata tutustuttaa lapsiperheet geokätköilyn saloihin. Korpikolvan piilottamat viisi kätköpurkkia löytyvät luontokeskuksesta saatavan kartan avulla.

Kellarilammen luontopolku, 1 km, rengasreitti

Kellarilampi laavuineen on helposti saavutettava retkikohde.

Lähtöpiste
Rytinkisalmentie 1834, Pudasjärvi

Huippupolku, 1 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste
Hotellin Iso-Syötteen pysäköintipaikka, Isosyötteentie 246 

Pyhitys 2 km

Syötteen kansallispuiston korkeimman vaaran päältä avautuu uljaan erämainen näkymä Kostonjärvelle.

 

Lähtöpiste
Ahmaselkosentie 212, Taivalkoski 

Vattukurun luontopolku, 2,1 km, rengasreitti

Vattukurun luontopolulla tutustutaan erityisesti vanhan metsän elämään, sen kasveihin sekä eläimiin. Lyhyehkön luontopolun varrella on monen tyyppistä luontoa.

Lähtöpiste
Vattukurun pysäköintipaikka, Syötekyläntie 1638, Pudasjärvi

Naavaparran polku, 3 km, rengasreitti

Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1,  93280 Syöte 

Soiperoisen polku 5 km, rengasreitti

Lähtöpiste 
Soiperoisentie 57-59, Taivalkoski  

Rytkyn pyrähdys, 9 km, rengasreitti

 

Jääkauden aikaansaamia harjuja, vanhaa kuusimetsää sekä kesäauringossa kimmeltäviä kalaisia lampia; niistä on Pytkyn pyrähdys tehty. Tämän monivivahteisen kierroksen varrelle jää kolme mainiota taukopaikkaa sekä paljon erilaisia luonnonihmeitä.

 

Lähtöpiste
Rytinkisalmentie 1834, Pudasjärvi  

Rytivaaran kierros, 10 km, rengasreitti

 

Reilun puolen tunnin ajomatka Syötteeltä Rytivaaran kierrokselle kannattaa! Reitti on monipuolinen katsaus Syötteen kansallispuiston luontoon ja historiaan. Reitin lounaanpuoleisella osuudella kuljetaan torpparin jalanjäljillä persoonallisten luontotaulujen kautta. Tutuksi tulevat niin kaskisavut, niittykulttuuri kuin vanhat eränkäynnin perinteetkin.

Lähtöpiste
Ukonvaaran pysäköintialue, Karsikkoperäntie 1591 

Ahman kierros, 17 km, rengasreitti

Ahmankierros sopii hyvin ketteräksi päiväreitiksi, mutta sen varrella voi myös yöpyä viihtyisällä Ahmatuvalla. Reitti kulkee vuorotellen aapasoilta sankkoihin kuusimetsiin sekä rinnesoiden reheville reunustoille. Reitin varrella on useita päivätupia, joissa on hyvä pitää taukoa.

Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, 

Syötteen kierros, 17 km, rengasreitti

Syötteen kierroksen varrella koet niin kuusimetsän rauhallisuuden, soiden avaruuden kuin Pytkynharjun komeudenkin. Reitin varrelta löydät Kellarilammen laavun ja Annintuvan tauon pitämiseen. Kierroksen voi aloittaa helposti Syötteen luontokeskukselta.

Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte  

Torpparintaival, 38 km

Lähtöpiste
Roninkankaantie 6, Pudasjärvi

 

lähteet: wikipedia reitit: luontoon.fi
Artikkeli kuva:wikipedia user:Hujane at fi.wikipedia • CC-BY-SA-3.0

 

Osoite

Sijaintimme:

Pohjois-Pohjanmaa

GPS:

65.63983628, 27.60134697

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty