Salamajärven kansallispuisto sijaitsee Perhon, Kivijärven ja Kinnulan kuntien alueella kahdessa maakunnassa, Keski-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla. Kansallispuisto on pinta-alaltaan 62 neliökilometriä, ja se on perustettu vuonna 1982. Aluetta hoitaa Metsähallitus. Puiston eteläreunasta se rajoittuu Salamaperän luonnonpuistoon.

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan metsäpeuroistaan ja Suomenselän vedenjakaja-alueena. Kansallispuistossa on peurojen lisäksi aarnimetsiä, pieniä metsäjärviä, suota ja pirunpeltoja.

Kansallispuistosta alkaa Peuran polku -retkeilyreitistö, joka sisältää noin 115 kilometriä retkeilyreittejä aina Perhosta Reisjärvelle saakka.

Luontopolut

 • Lasten luontopolku (Sysilammella) on 1,5 km:n mittainen rengasreitti, joka käy Hepolammella. Luontopolulla tulevat tutuksi kansallispuiston maiseman erilaiset piirteet: suot ja metsät, keijukaisten ja menninkäisten asuinseudut sekä metsälampien hyönteiset. Luontopolun risteyksissä on viitat.
  • Lähtöpaikka: Sysilammen autiotupa
 • Pakosuon kierroksen, 4,5 km, taulut nostavat esiin polun varren asukkeja, kasveja ja eläimiä, sekä kertovat Salamajärven metsistä ja soista. Polku on merkitty vihrein maalimerkein ja sen risteyksissä on viitat.
  • Lähtöpaikka: Sysilammen autiotupa

Rengasreitit

 • Vasan kierros, 2.3 km, merkitty valkoisilla maalitäplillä. Kulkee Pienen Koirajärven ympäri.
 • Pahapuron lenkki 7 km, on merkitty vihreillä maalitäplillä. Koirasalmesta lähtee Pienen Koirajärven rantaa seuraava polku etelään kohti Salamanperän luonnonpuistoa. Salamanperän luonto poikkeaa hieman kansallispuiston luonnosta. Suuret aapasuot puuttuvat maisemasta, metsät ovat luonnontilaisempia ja rehevämpiä. Komeat hopeanharmaat metsäpaloissa säästyneet ylismännyt jäävät luonnonpuistosta mieleen. Kangasjärvellä Pahapuron lenkistä haarautuu polku Risuperälle (4,9 km yhteen suuntaan).
 • Metsäperäläisen taival, 6.2 km, merkitty vihreillä maalitäplillä. Kulkee Iso Koirajärven ympäri. Iso Koirajärven itäpuolinen Koirakangas on erittäin kivinen.
 • Vaatimen kierros, 18 km, merkitty punaisilla maalitäplillä. Kulkee reittiä Koirasalmi – Heikinjärvi – Pyydyskoski – Ahvenlampi – Koirasalmi. Koirasalmen luontotuvalta lähtevän suositun rengasreitin varrella on monta retkeilijälle sopivaa taukopaikkaa. Reitin varrelle osuu yksi kansallispuiston komeimmista rakkakivikoista ennen Heikinjärveä. Soilla kuljetaan pitkospuilla ja kankailla kivisillä poluilla.
 • Hirvaan kierros, 58 km, merkitty sinisillä maalitäplillä.

Lähteet: Wikipedia
Artikkeli kuva: wikipedia user:Erfil • CC BY-SA 3.0

Osoite

Sijaintimme:

Keski-Suomi

GPS:

63.28244499, 24.71786499

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty