Rokuan kansallispuisto sijaitsee Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueella, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Puisto on perustettu vuonna 1956 suojelemaan Rokuanvaaran harjumuodostuman arvokkaita luontotyyppejä ja maastonmuotoja. Erityisen kuuluisa puisto on luonnontilaisista karukkokankaistaan ja jääkauden muovaamista maastonmuodoistaan.

Rokuanvaaran harjumuodostuma syntyi viimeisimmän jääkauden loppuvaiheessa jäätikön sulamisvirtojen kasatessa paikalle runsaasti hienoa maa-ainesta. Rokuan maisemalle ominaisia piirteitä ovat jäkäliköt, mäntymetsät ja suppalammet.

Kansallispuistosta saa lisätietoa Opastuskeskus Supasta Rokualta. Supassa voi myös tutustua Rokuan alueesta kertovaan näyttelyyn. Kansallispuistossa on merkittyjä polkuja, kota, nuotiopaikka ja luonto-opastustauluja. Patikkareitit yhdistävät kansallispuiston Rokuan alueen majoitus- ja opastuspalveluihin. Majoitusta voi tiedustella suoraan alueen yrityksistä tai Opastuskeskus Supasta.

Puiston puusto on mäntyvaltaista, kenttäkerroksen kasvillisuutta hallitsevat jäkälät ja varvut, pensaskerroksen lajeja ei juuri ole. Rokuan kansallispuiston pinta-ala on 8,8 neliökilometriä. Puisto käsittää Rokuanvaaran harjumuodostuman arvokkaimman osan. Rokuanvaara on osa harjumuodostumaa, joka ulottuu Suomen itärajalta, Ilomantsista, Hailuodon saareen Oulun edustalle.

Harjunpolku 2,5 km / rengasreitti

Lähtöpiste
Rokua Health & Spa, Kuntoraitti 2, Rokua

Reittiselostus
Sinisin maalimerkein merkitty reitti alkaa Rokua Health & Span pysäköintialueen etelälaidalta ja nousee harjun päälle. Polku jatkuu harjua pitkin ja ylittää Rokuantien, jonka jälkeen reitti kulkee kohti Lianjärveä Rokualle tyypillisessä valoisassa mäntymetsässä.
 

Lianjärven rannalla Harjunpolku muuttuu hieman kapeamammaksi ja kasvillisuus vehmaammaksi. Järven eteläpäässä on levähdyspaikka sekä opastaulu, jossa kerrotaan eroosion vaikutuksesta Rokuan herkkään kangasmaastoon. Lianjärveltä eteenpäin reitti jatkuu kohti risteystä, jossa se yhdistyy muiden Rokuan reittien kanssa. Tästä eteenpäin polku on leveä ja kivituhkapintainen ja siten hyvin helppokulkuinen aina päätepisteeseen saakka.

Reittimerkintä: viitoitus ja sininen maalimerkintä.

Pookinpolku 6 km / rengasreitti

Lähtöpiste
Pookin pysäköintialue luoteisrajalla

 

Reittiselostus
Sinisin maalimerkein merkitty 4 kilometrin mittainen Pookinpolku alkaa Pookivaaralta, jonne on Pookin pysäköintialueelta yhdysreittiä pitkin noin kilometri matkaa. Pookinpolun huomattavin nähtävyys on itsessään Pookivaara, joka on Rokuan kansallispuiston korkein kohta, ja jossa entisaikojen palovartijat ovat asuneet ja vartioineet paloherkkää Rokuanvaaraa.

Pookin näköalatorniin voi kiivetä. Kuva: Harri Tarvainen

Pookivaaralta reitti jatkuu Pitkäjärvelle. Polku on helppokulkuista hiekkakangasta ja profiililtaan pääasiassa laskua. Reitin varrella on useita levähdyspaikkoja ja kahdet pitkät portaat.

Pitkäjärven rannalla polku muuttuu hieman kapeammaksi ja kiertää järven eteläpuolelle, missä sijaitsee Pitkäjärven kota ja telttailualue.

Pitkäjärveltä eteenpäin polku jatkuu kapeana, jonka jälkeen maisema vaihtuu hiekkakankaaksi. Hätäjärven levähdyspaikalta alkaa nousu kohti Pookivaaraa ja reitin varrella on jälleen portaat helpottamassa nousua polun jyrkimmissä kohden. Vaaran rinteellä polku yhtyy Keisarinkierrokseen, josta reitti jatkuu takaisin kohti Pookivaaraa.

Reittimerkintä: viitoitus ja sininen maalimerkintä.

Rokuansydän 8 km / osittain rengasreitti

 

Lähtöpiste
Opastuskeskus Suppa, Jaakonjärventie 2, Rokua

Reittiselostus  
Reitti alkaa Opastuskeskus Supasta ja jatkuu Jaakonjärventien suuntaisena kohti Rokuanhovia, josta on opasteet varsinaiselle Rokuansydämen reitille. Reitti kulkee Rokuan hiihtostadionin ohi ja jatkuu Rokualle tyypillisessä, kumpuilevassa maastossa kohti Kakkoskupin risteystä. Tästä eteenpäin reitti laskeutuu kohti Syvyyden kaivoa, Suomen syvintä suppaa.

Syvyyden kaivosta noustaan pitkiä portaita pitkin dyynin harjanteelle ja jatketaan kohti Saarisen kotaa, jossa on mahdollisuus pitää taukoa ja nauttia kauniista järvimaisemasta. Tästä eteenpäin polku etenee Saarisen pohjoisrantaa pitkin metsäpaloaukealle. Paloaukealta reitti jatkuu valoisassa männikössä takaisin kohti Rokuanhovia ja Opastuskeskus Suppaa.

 

Keisarinkierros 19 km / rengasreitti

Lähtöpiste
Opastuskeskus Suppa, Jaakonjärventie 2, Rokua

 

Reittiselostus
Valkoisin maalimerkein merkitty reitti alkaa opastuskeskus Supasta ja jatkuu kumpuilevassa kangasmaastossa hopeanhohtoisten jäkäläkankaiden lomassa kohti Rokuanjärveä.

Rokuanjärveltä reitti kulkee kohti Pitkäjärveä, läpi kansallispuiston vanhimpien osien. Pitkäjärven pohjoispuolelta alkaa noin 60 metrin nousu kohti Pookivaaraa, joka on kansallispuiston korkein kohta ja kansallispuiston ydin. Pookivaaran laella sijaitsevat Palovartijan tupa, Pookivaaran torni sekä Pookin Paussi -päivätupa.

Pookivaaralta matka jatkuu kohti Suomen syvintä suppaa, Syvyydenkaivoa, joka on syntynyt tuhansia vuosia sitten jäälohkareen sulaessa paikoilleen.

Syvyydenkaivolta reitti kulkee kohti Saarisen taukopaikkaa, josta jatketaan kohti Kirvesjärveä helppokulkuista hiekkatietä pitkin. Kirvesjärveltä eteenpäin maisema muuttuu jälleen kumpuilevaksi ja reitin varrella on useita Rokualle tyypillisiä kirkasvetisiä järviä. Kylpylähotelli Health and Spa:lta Keisarinkierros palaa pyörätietä pitkin takaisin Opastuskeskus Suppaan.

Lähteet: Wikipedia
Artikkeli kuva:Vesa Krökki public domain

Osoite

Sijaintimme:

Pohjois.Pohjanmaa

GPS:

64.5631303, 26.52418467

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty