Pyhä-Luoston kansallispuisto perustettiin vuonna 2005 yhdistämällä Suomen vanhimpaan, vuonna 1938 perustettuun Pyhätunturin kansallispuistoon Luoston alue. Näin Pyhä-Luosto on samalla Suomen vanhimpia ja uusimpia kansallispuistoja. Uuden puiston pinta-alaksi muodostui 142 km². Pyhä-Luosto sijaitsee Lapin maakunnassa Sodankylän ja Pelkosenniemen kuntien sekä Kemijärven kaupungin alueella.

Puiston rungon muodostaa Suomen eteläisin 12 huipun Pyhätunturin tunturijono. Tunturit ovat jäänteitä kaksi miljardia vuotta vanhoista Alppien kaltaisista vuorista. Tunturien rinteillä kasvaa 200-vuotisia havumetsiä. Tunturijonoa ympäröivät laajat aapasuot. Korkeimmat tunturit ovat Noitatunturi (540 m) ja Ukko-Luosto (514 m). Tunturit ja niitä erottavat kurut ovat jääkauden sulamisvesien muovaamia. Mahtavin kuruista on jyrkkäseinäinen ja kivikkoinen, 200 metriä syvä Pyhätunturin Isokuru. Isokurussa on Pyhäkasteenlampi ja -putous. Putous on 17 metriä korkea. Samuli Paulaharjun tarinan mukaan lampi on saanut nimensä, koska siellä Esaias Fellman kastoi lappalaisia kristinuskoon vuonna 1648.

 

Retkeily reitit

Tunturiaavan luontopolku, 5-7 km, rengasreitti

ta on kansallispuiston parhaat panoraamanäkymät tunturijonon eteläisimmistä huipuista.
Lähtöpiste
Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Reittiselostus
Reittimerkintä: siniset neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
Aluksi reitti seuraa 600 metriä Pyhäntien vierellä kulkevaa kevyenliikenteen väylää. Polku vie kulkijan keskelle mystistä tuoksuvaa suoluontoa, jota reunustaa henkeäsalpaavan hieno tunturiketju. Polku kulkee osin vaihtelevassa kangasmetsämaastossa ja sillä on jonkin verran korkeuseroja ja rappusia jyrkimmillä osuuksilla. Pitkospuut helpottavat kulkua lintutornille mentäessä. Tiaislaavulla voi levähtää ja paistaa makkarat kuukkeleiden seuratessa tilannetta tai ihailla revontulia pimeän aikaan. Tiaislaavulle pääsee kohtuullisen helposti myös lastenrattaiden kanssa.
Tunturiaavan luontopolulla ei ole talvikunnossapitoa, mutta talvisin luontopolkua myötäillen voi kulkea lumikengin. Hyvällä kelillä Isokurun kodalle ja jopa Tiaislaavulle voi päästä ilman lumikenkiäkin. Tunturiaavan etelälaitaa pitkin kulkee erikseen sinisin aurausviitoin merkitty talvipyöräilyreitti.

Poropolku, 7 km, rengasreitti

Lähtöpiste
Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Reittiselostus
Reittimerkintä: puiset tolpat, joissa on sinivalkoiset kävelijäsymbolit.
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa.
Reitti seuraa aluksi Tunturiaavan luontopolkua mutta erkaantuu siltä hieman ennen Tiaislaavua  kaakkoon Porolaavun  suuntaan. Poropolku kulkee aluksi kuivassa kangasmetsässä. Tarkkasilmäinen kulkija voi nähdä pienen suopainanteen reunalla vanhan tukkikämpän rauniot ja pian niiden jälkeen Pyhä-Kallion paliskunnan poroerotusaidan. Porolaavulta reitti jatkuu suon yli pitkospuita pitkin valaistulle latupohjalle. Latupohjaa kävellen pääsee Kerontielle ja siitä jatkaen kevyenliikenteenväylää takaisin luontokeskukseen.

Rykimäkeron reitti, 12-14 km, rengasreitti

Lähtöpiste 
Osoite: Rykimäkeron pysäköintialue Pyhä-Luosto-maantien varrella (noin 19 km Pyhältä Luoston suuntaan, Luostolta n. 5,5 km).
Reittiselostus
Reittimerkintä: oranssinpunaiset neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
Reitti kulkee Lampivaaran ja Pyhälammen kautta ylittäen pariin otteeseen Pyhäjoen. Rykimäkeron parkkipaikan ja Lampivaaran välillä on luontopolku tauluineen. Reitin varrella näkee seudun komeimman rotkolaakson, Rykimäkurun, joka on syntynyt maankuoren repeämäkohtaan toisin kuin muut alueen tunturikurut, jotka ovat jääkauden sulamisvesien uurtamia. Reitin varrella elää rikas lintulajisto – todennäköisesti siellä näkee tai kuulee ainakin järripeipon tai leppälinnun sekä kuukkelin. Matkan varrelta on yhteys Pyhä-Luoston retkeilyreitille.

Rykimäkeron kodalle pääsee pysäköintialueelta pyörätuolilla avustajan kanssa sekä lastenvaunuilla (esteetön reitti 0,7 km yhteen suuntaan).

Ukko-Luoston huippu, 4-6,5 km

Lähtöpiste
Osoite: Luoston portti, Luostontie, 99555 Luosto
Reittiselostus
Reittimerkintä: violetit neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
Kesäreitti kohti Ukko-Luoston huippua alkaa Luoston portilta kulkien aluksi latupohjaa, läpi Hopukankuusikon, lähestyen tunturin laelle vieviä portaita. Noin 670 rappusta tuovat kulkijan Ukko-Luoston huipulle ja näköalatasanteelle, jolta avautuu mieleenpainuva näkymä kohti Siurunaapaa. Ukko-Luoston huipulla voi kulkea pohjoiseen ja palata Luoston vaellusluontopolkua pitkin, Tikkalaavu kautta Luoston portille. Tällöin reitin kokonaispituudeksi tulee noin 6,5 kilometriä. Palaamalla portaita pitkin takaisin matka on 4 km.

Karhunjuomalammen reitti, 10 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste
Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Reittiselostus
Reittimerkintä: punaiset neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
Aluksi reitti seuraa 600 metriä Pyhäntien vierellä kulkevaa kevyenliikenteen väylää. Polku kulkee osin vaihtelevassa kangasmetsämaastossa ja osin Isokurun pohjalla. Isokurun kivirakkaisella pohjalla kulkemista helpottaa puinen pitkostus. Korkeuserot tuovat haastetta ja kurussa on paljon portaita molemmissa päissä, mutta reittiä on kuitenkin helppo seurata. Kultakeron pohjoisrinteiden kautta kuljetaan sorastettua polkua pitkin hotelli Pyhätunturin ohitse ja Kultakerontietä alas luontokeskukseen. Reitti avaa kävijälle upean poikkileikkauksen alueen geologiasta, sillä reitin varrella on mm. aaltokiviä, jotka muistuttavat siitä, että tunturit ovat muinaista merenpohjaa. Matkan varrelta on yhteys myös Tunturiaavan luontopolulle ja Pyhä-Luoston retkeilyreitille.

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta Karhunjuomalammen päivätuvalle nousee koneella ajettu hiihtoreitti (www.retkikartta.fi) tunturin pohjoispuolelta valaistun ladun ja Kiimaselän ladun varrelta, opasteet maastossa. Isokurun kodalle asti pääsee Pyhältä talvella myös lumikengillä. Itse Isokurussa ei kulje merkittyä talvireittiä eikä siellä liikkumista suositella.

Luosto-Yli-Luosto reitti, 8-12 km/suunta

Lähtöpiste
Osoite: Luoston portti, Luostontie, 99555 Luosto
Reittiselostus
Reittimerkintä: puiset tolpat, joissa on sinivalkoiset kävelijäsymbolit sekä keltaiset neliöt puissa ja risteyskohdissa viitat.
Suositeltu kulkusuunta: reitti on yksisuuntainen
Luosto-Yli-Luosto -reitti johdattaa sinut henkeäsalpaaviin maisemiin paikoitellen hyvinkin jyrkille ja kivikkoisille tunturirinteille. Kun lähdet Luoston portilta, kulje ensin latupohjaa pitkin Torvisen majan ohi Luostonloman pysäköintialueelle. Ylitä maantie ja kulje sitten tunturiselännettä pitkin Keski-Luostolle ja edelleen Yli-Luostolle. Luostonojan lähettyvillä Yli-Luoston alarinteellä vuonna 1949 rakennettu Yli-Luoston autiotupa toimii hyvänä taukopaikkana. Tuvan läheisyydessä sijaitseva Luostonoja on reitin ainoa vesipiste, josta saa keittämällä juomakelpoista vettä. Palatessasi takaisin samaa reittiä, matkan pituus kaksinkertaistuu tai voit sopia paluukyydin Perhe-Luoston laskettelukeskuksesta (noin 4 km Yli-Luoston tuvalta takaisinpäin), jonne pääsee autolla. Reitti on luokiteltu vaativuudeltaan keskivaikeaksi, sillä polku on suurimmalta osalta kivikkoinen. Luoston laskettelukeskukselta lähtee talvisin merkattu lumikenkäreitti Torvisen majalle (Luostonloman pysäköintialue)

Noitatunturin valloitus, 14,5 km, rengasreitti

Lähtöpiste 
Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Reittiselostus
Reittimerkintä: vihreät neliöt puissa ja avotunturissa vihreäpäiset tolpat
Suositeltu kulkusuunta: myötä päivään
Noitatunturin valloitus on haastava, mutta palkitseva reitti. Muinaisten metsäsaamelaisten vanha seitatunturi kohoaa 540 metrin korkeuteen ja sieltä avautuu laaja, Keski-Lapille tyypillinen maisema aapasoille ja tuntureille. Aluksi reitti seuraa 600 metriä Pyhäntien vierellä kulkevaa kevyenliikenteen väylää. Kulkija voi ihailla reitin varrella aaltokiviä, jotka muistuttavat siitä, että tunturit ovat muinaista merenpohjaa. Reitti kulkee osittain luontopolkua myötäillen Isokurun ohi ja erkaantuu sitten Oravalammen laavulle. Tällä reittiosuudella on myös 70m teräspitkosta, joka on koiran kanssa retkeilevän hyvä ottaa huomioon. Oravalammelta alkaa jyrkkä ja kivikkoinen nousu Noitatunturin päälle. Noitatunturin huipulta laskeuduttaessa avautuu oikealle puolelle huikea näkymä Kuorinkikuruun. Reitti yhtyy Karhunjuomalammen päivätuvalle vievälle polulle, ja kulkee Uhriharjun ja Suomen syvimmän kurun Isokurun (220m) kautta takaisin lähtöpisteeseen. Uhriharjulta laskeutumista Isokuruun helpottaa vajaa neljäsataa porrasaskelmaa ja Isokurun eteläpäässä on myös parisataa porrasaskelmaa. Vaihtoehtoinen portaaton reitti takaisin kulkee Kultakeron pohjoisrinteiden kautta sorastettua polkua pitkin hotelli Pyhätunturin ohitse ja Kultakerontietä alas luontokeskukseen. Reitin varrelta on yhteys muun muassa Tunturiaavan luontopolulle ja Pyhä-Luoston retkeilyreitille.

Luoston vaellusluontopolku, 18 km, rengasreitti

Lähtöpiste 
Osoite: Luoston portti (www.retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Reittiselostus
Reittimerkintä: vihreät neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Reitti kulkee läpi Keski-Lapin monipuolisen metsä-, tunturi- ja suoluonnon. Matkalla voi ihastella koskemattomia ikimetsiä sekä laajoja aapasoita ja reitti nousee loppumatkasta Ukko-Luoston (514 m) puuttomalle laelle. Polun varrella on ympäröivästä luonnosta kertovia opastauluja. Suoalueella on pitkospuita ja Ukko-Luoston rinteellä vajaa 670 porrasaskelmaa helpottamassa kulkemista rakkakivikossa.

Ukko-Luoston retkeilyreitti, 18 km, rengasreitti

Reittiselostus
Reittimerkintä: puiset tolpat, joissa on sinivalkoiset kävelijä-/hiihtäjäsymbolit
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa
Ulkoilureitti kulkee Luostonloman kautta Torvisen majalle . Torvisen majalta matka jatkuu Ukko-Luoston takarinnettä myötäillen läpi vanhan metsän Lampivaaraan. Lampivaarasta voi ihailla mm. Pyhätunturin suuntaan avautuvaa maisemaa ennen paluuta Luoston portille. Reitti on luokiteltu vaativuudeltaan keskivaikeaksi, mutta pituutensa vuoksi se vaatii retkeilijältä hyvää kuntoa. Sen varrelta on yhteys Luoston vaellusluontopolulle ja Pyhä-Luoston retkeilyreitille.

Pyhä-Luoston retkeilyreitti, n. 35 km/suunta

Lähtöpiste
Osoite: Luoston portti, Luostontie, 99555 Luosto
Reittiselostus
Reittimerkintä: keltaiset neliöt puissa
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa.
Reitin varrelta on yhteys useimmille Pyhä-Luoston päiväreiteille. Retkeilyreitti yhdistää tunturit ja on kuljettavissa ympäri vuoden; kesällä patikoiden ja talvella osa reitistä toimii hiihtolatuna. Matkan varrella näet hienoja keroja ja kuruja sekä runsaasti geologisia ja historiallisia kohteita. Voit itse vaikuttaa matkan pituuteen ja vaativuuteen reittivalinnoillasi. Tunturien ja vaarojen huipuilla kulkevat polut ovat kapeita ja osin kivikkoisia, kun taas alapuoliset reitit ovat osittain leveämpää latupohjaa tai sorastettua maastopyöräilyyn sopivaa reittiä. Pyhälammen päivätuvan eteläpuolella on 75m teräspitkosta, mutta koirien on suhteellisen helppo kulkea tämän pitkoksen viertä. Sen voi myös halutessaan kiertää kokonaan kulkemalla Lampivaara-Latvavaara -välin Rykimäkeron ja Rykimäkurun kautta. Joen ylityksissä on sillat. Vaikka Pyhä-Luoston retkeilyreitti on luokiteltu vaativuudeltaan keskivaikeaksi, se sopii myös aloitteleville vaeltajille, sillä välimatkat taukopaikkojen välillä ovat lyhyet ja reitti on hyvin merkitty. Haasteellisinta reitillä on vesipisteiden vähyys.
Lähteet: Wikipedia ja luontoon.fi

Kuva Isokuru:”Isokuru” by Aatu Outinen is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Artikkeli kuva: ”85AA1866.JPG” by Juska Wendland is licensed under CC BY-NC 2.0

Osoite

Sijaintimme:

Lappi

GPS:

67.01721585, 27.16266632

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty