Päijänteen kansallispuisto on Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän alueella sijaitseva kansallispuisto. Puiston pinta-ala on 14 neliökilometriä ja se on perustettu vuonna 1993.

Päijänteen kansallispuisto sijaitsee Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen eteläosassa. Siihen kuuluu noin 50 rakentamatonta saarta ja luontoa sekä osia asutuista saarista. Osa saarista on hiekkarantaisia harjusaaria, osa kallio- ja moreenisaaria. Matkailullisesti merkittävimmät kohteet ovat suurin saari Kelvenne sekä Pulkkilanharju. Koska kansallispuisto sijaitsee pääosin saarilla, ei suurimpaan osaan puistosta pääse kuin vesiteitse. Kelvenne on monine laguuneineen suosittu veneilykohde.

Luontopolut

  • Pulkkilanharjun luontopolku, n. 2 km ja siihen liittyvä ympyräreitti, n. 2,4 km lähtee Karisalmen sillan kupeessa olevalta levähdysalueelta ja jatkuu sillan alitse harjuluontoon. Reitti on noin 4,4 km pitkä ja päättyy takaisin lähtöpisteeseensä. Suositeltu kulkusuunta on myötäpäivään. Reitillä voi kiertää joko luontopolun tai koko merkityn reitin. Pulkkilanharjun reitti kulkee kangasmaastossa kauniissa harju- ja järvimaisemassa. Reitillä on yksi jyrkempi laskeutuminen portaita pitkin harjulta rantaan. Kosteilla osuuksilla on pitkospuut. Reitillä on muutamia risteyspaikkoja ja metsäteiden ylityksiä. Pääosin reitin maasto on helpohko ja sen luokitus on helppo. Luontopolun taulut esittelevät harjun luontoa ja syntyä.

 

  • Kelventeen saaren läpi kulkee sinisillä merkeillä merkitty retkeilyreitti. Reitti kulkee eteläpään Kirkkosalmesta pohjoisen Likolahteen asti ja pituutta kertyy Kelventeen mitta eli 8 km. Maasto on suurimmalta osin kuivaa helppokulkuista kangasmaastoa, toisinaan polku nousee ylös harjulle. Reitin kulkemista hidastavat jonkin verran korkeusvaihtelut ja osin kivikkoinen polku. Niistä johtuen reitin luokitus on keskivaativa.
  • Päijätsalon ympyräreitti, n. 4,1 km. Päijätsalo sijaitsee noin 7 kilometriä Sysmän kirkonkylästä länteen. Kirkonkylän suunnasta tultaessa on Suopellontieltä opastus näkötornin pysäköintialueelle, jonka lähei-syydestä reitti alkaa. Päijätsalon kiertävä reitti on merkitty maastoon sinisellä maalimerkinnöillä ja saaren läpi kulkeva välireitti punaisella maalimerkinnöillä. Päijätsalon pysäköintialueelta Pyydysniemeen johtava reitti on merkitty punaisella maalimerkinnällä puihin. Päijätsalon kiertävä reitti: Ensin pysäköintialueelta kuljetaan punaisella merkittyä rettiä 800 metriä, jonka jälkeen polkujen risteyksestä jatketaan siniselle polulle, joka kiertää Päijätsalon alueen ja palaa pysäköintialueelle. Päijätsalon korkeimmalla kohdalla voi kiivetä rappusia pitkin näkötorniin. Päijätsalon keskiosan korkeusvaihtelut ja reitin kivikkoiset osat hidastavat kulkua jonkin verran ja näistä johtuen reitin luokitus on keskivaativa.
  • Kammiovuoren retkeilyreitti, 3,8 km, sijaitsee Vintturissa 24 kilometriä Sysmän kirkonkylästä pohjoiseen. Kammiovuorelle on opastus Luhankaan vievältä tieltä nro 612. Pysäköintialueella on opastustaulu Kammiovuoren palveluista. Reitin varrella on alueen luonnosta kertovia opastauluja. Kammiovuorelta avautuu maisema Päijänteelle. Vuoren laella on maisemakartta, josta näet mitä saaria on edessäsi. Vuorella polveilee 3,8 kilometrin pituinen merkitty reitti, joka on merkitty maastoon sini-valkoisin merkein. Reitti on paikoin kivikkoista. Kammiovuorelta voi patikoida Hartolan Purnuvuorelle. Tällä välillä ei ole kuitenkaan enää viitoitusta.  

Lähde: Wikipedia
Artikkeli kuva: ”Purple and orange sunset” by PJMixer is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Osoite

Sijaintimme:

Keski-Suomi

GPS:

61.36243037, 25.45377731

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty