Oulangan kansallispuisto sijaitsee Kuusamon ja Sallan kunnissa Koillismaan ylänköalueella. Puisto rajoittuu idässä Venäjään ja rajan takaiseen, vuonna 1992 perustettuun Paanajärven kansallispuistoon, jonka kanssa Oulanka tekee jatkuvaa yhteistyötä. Oulangan kansallispuisto on monipuolinen yhdistelmä pohjoista, itäistä ja eteläistä luontoa. Maisemaa hallitsevat mäntymetsät, jokilaaksot koskineen ja hiekkatörmineen sekä pohjoisosan laajat suoalueet. Eliölajisto on rikas ja alueella viihtyvät monet uhanalaiset eläin- ja kasvilajit. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1956. Alueen nykyinen pinta-ala on 270 km².

Reitit

Oulanka on yksi suosituimmista kansallispuistoista Suomessa: siellä voi hyvin tehdä useamman päivän vaellusretken kuin myös muutaman tunnin nähtävyysvierailun. Esimerkiksi Kiutaköngäs on sadan metrin mittainen koski, joka sijaitsee vajaan kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta. Oulangalla on useita päiväretkeilyreittejä: Hiiden hurmos 5 km, Könkään keino 8 km, Rytisuon luontopolku 5 km, Kanjonin kurkkaus 6 km ja Pieni Karhunkierros 12 km. Esteetön polku on 150 metrin mittainen kivituhkalla päällystetty polku Kiutakönkään alapuolella, Oulankajoen pohjoispuolella, joka sopii kaikille retkeilijöille. Sen lähtöpisteessä on inva-käymälä.
Tunnetuin vaellusreitti Suomessa, Karhunkierros, sijaitsee Oulangan kansallispuiston alueella. Karhunkierroksen aloituspisteessä toimii Karhunkierroksen luontokeskus, josta saa mm. tietoa liittyen kansallispuistoon.

Nähtävyydet

Rupakivi on 5 metriä korkea kivipaasi keskellä Savinajokea. Kivelle on 4 kilometrin matka Savilammen pysäköintialueelta. Pitkähkön kävelymatkan ja reitin korkeuserojen takia kohde on vaikeasti saavutettava.

Oulangan kanjoni on jyrkkäseinäinen kalliorotko, joka sijaitsee noin 2 km:n päässä Savilammen pysäköintialueelta. Kohde on melko helposti saavutettava.

Taivalköngäs on kahden väylän kivinen koski Oulankajoessa. Pääset Taivalkönkäälle joko kulkemalla Oulangan kansallispuiston leirintäalueelta Karhunkierros-reittiä pitkin 8 kilometriä pohjoiseen tai 9 kilometrin reittiä pitkin Sallantien lähtöpaikalta (ns. Ristikallion pysäköintialue). Kohde on vaikeahkosti saavutettava.

Kiutaköngäs on 325 metrin mittainen koski, joka sijaitsee kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta. Kohde on melko helposti saavutettava. .

Kansallispuiston eteläosa

Niskakoski on säyseä koski Kitkajoessa. Koski sijaitsee 200 metrin päässä Juuman pysäköintialueelta, ja sen yli kulkee riippusilta. Kohde on helposti saavutettava.

Jyrävä on Kitkajoessa kuohuva luonnontilainen koski, jonka putouskorkeus on 9 metriä. Se sijaitsee puiston eteläkärjessä Pieni Karhunkierros -reitin varrella, 3,5 kilometriä Juuman pysäköintialueelta. Kohde on maaston korkeuserojen takia vaikeasti saavutettava.

 

Kallioportti on näköalatasanne Pieni Karhunkierros -reitin varrella. Tasanteelta voit ihastella mutkaisen Kitkajoen ylle avautuvaa näkymää. Kallioportille on 4 kilometrin matka Juuman pysäköintialueelta. Kohde on maaston suurten korkeuserojen takia vaikeasti saavutettava.

Yhdeksän riippusiltaa vie kävijän Oulankajoen ja Kitkajoen yli. Riippusiltoja on Maaninkajoen varrella, Oulankajoella Savilammen autiotuvan luona, Taivalkönkäällä (kolme siltaa), Niskakoskella, Myllykoskella ja Harrisuvannossa. Pohjois-Oulangalla sijaitseva Koutajoen riippusilta on silloista uusin. Se otettiin käyttöön kesäkuussa 2012.

 

Lähteet: Wikipedia
Artikkeli kuva:”Oulanka National Park in Finland – Kuusamo” by Jacek Cudak is licensed under CC BY-NC-SA 4.0.

Osoite

Sijaintimme:

Pohjois-Pohjanmaa

GPS:

66.35021312, 29.37615395

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty