Lemmenjoen kansallispuisto (pohjoissaameksi Leammi álbmotmeahcci) sijaitsee Suomen Lapissa, Inarin ja Kittilän kuntien alueella. Se on pinta-alaltaan (2 850 km²) Suomen suurin kansallispuisto ja Euroopan suurimpia metsäerämaita. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1956. Lemmenjoen kansallispuisto on saanut nimensä aluetta halkovasta noin 80 kilometriä pitkästä Lemmenjoesta, jonka nimitys taas on peräisin saamenkielisestä sanasta Leammijohka, joka tarkoittaa lämmintä jokea. Lemmenjoen kansallispuisto rajoittuu osaltaan Norjan Övre Anarjohka -kansallispuistoon. Kansallispuisto on valtion omistuksessa ja sitä hoitaa Metsähallitus.

Yleistä

Kansallispuiston luontoon kuuluvat tunturipaljakat, tunturikoivikot, laajat suot eli jängät ja Lemmenjokilaakson vanhat mäntymetsät. Kultasataman ja Jäkäläpään välisellä alueella voi nähdä kullanhuuhdonnan ja -kaivun historiaa ja nykyisyyttä, sekä kullankaivun luonnolle aiheuttamia jälkiä. Alueella toimii kesäisin noin sata henkilöä kullankaivun parissa, valtausmäärän ollessa hieman alle 40. Kansallispuiston suurin tunturi on Viipustunturien alueella sijaitseva noin 600 metriä korkea Morgam-Viibus.Kansallispuistossa asustaa myös suurpetoja kuten karhuja, maakotkia, ahmoja ja satunnaisesti myös susia. Uhanalaisia lajeja on 70.

Suurin osa puistossa liikkuvista ihmisistä on kesäisiä retkeilijöitä. Kokoon suhteutettuna Lemmenjoella käy kuitenkin verraten vähän retkeilijöitä, eli noin 15 000 henkilöä vuodessa.[1] Kansallispuistossa on merkittyjä reittejä noin 60 kilometriä ja Lemmenjoen ylityksiin on rakennettu retkeilijöitä varten joitakin siltoja ja veneitäkin. Lemmenjoella on kesäisin myös järjestettyä moottoriveneliikennettä kuljettamassa retkeilijöitä Njurkulahdesta ylös jylhärantaista jokea Kultasatamaan. Kansallispuistossa on yli kymmenen autiotupaa ja kolme maksullista varaustupaa. Erä-lehden järjestämässä äänestyksessä Lemmenjoen kansallispuisto valittiin Suomen parhaaksi vaellusalueeksi.

Lemmenjoen kulta-alueelle on rakennettu kaksi pientä lentokenttää, Martiniiskonpalon (467 m) ja Keurulaisen (noin 500 m) ylätasangoille. Kentille voidaan laskeutua ja niiltä nousta pienehköillä potkurikoneilla.

Lemmenjoen luontopolku, 4,5 km,  rengasreitti

Lähtöpiste: Metsähallituksen Pysäköintipaikka Njurgulahden kylässä.

Lemmenjoen Kultareitti, 25 km, rengasreitti

Lähtöpiste: Kultahamina, lähtöpisteeseen saavutaan venekuljetuksella Njurgulahdesta tai patikoijille (jokivarren retkeilyreitti, 22 km) Metsähallituksen pysäköintialue Njurgulahden kylässä.

Muut reitit

Sallivaaranpolku, 6 km/suunta

Lähtöpiste: Pysäköintipaikka Repojoella Inari – Kittilä -tien varressa

Joenkielisen kierros, 16 km, rengasreitti

Lähtöpiste: Metsähallituksen pysäköintialue Njurgulahden kylässä.

Jokivarren retkeilyreitti, Njurgulahti – Ravadasjärvi – Kultahamina, 22 km

Lähtöpiste: Metsähallituksen pysäköintialue Njurgulahden kylässä.

Ravadasjärvi – Morgamojan Kultala – Kultasatama – Ravadasjärvi, 26,5 km, rengasreitti

 

Lähtöpiste: Ravadasjärvi
Lähteet: Wikipedia
Artikkeli kuva: ”Finland, Lapland – Lemmenjoki” by mikko kuhna is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Osoite

Sijaintimme:

Lappi

GPS:

68.59084675, 25.51540945

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty