Reittiosuudet

Karhunkierros-reitti voidaan jakaa neljään osuuteen, joissa on sekä helppoja että vaativia osuuksia. Matkan varrella ympäröivä luonto luo uudenlaisia näkymiä tämän tästä. Karhunkierroksella näkee suota, kallioita, lehtoja, kuivia mäntykankaita, niittyjä, vaaroja, mutta ennen kaikkea Oulangan kansallispuiston upeita nähtävyyksiä, kuten villejä koskia ikiaikaisten kallioseinämien suojassa.

Hautajärvi – Oulangan luontokeskus, 27 km

 

Pohjoisin Karhunkierroksen osuus lähtee Oulangan kansallispuiston pohjoisosasta Hautajärven kylästä ja päättyy Oulangan luontokeskukselle Liikasenvaarantien varteen. Reitti kulkee enimmäkseen kuivassa kangasmaastossa, mutta matkan varrella voi ihailla paikka paikoin myös kallioita, rotkoja ja runsaita lehtoja. Oulankajoki ylitetään Savilammen ja Taivalkönkään kohdalla riippusilloilla. Osuus on helppokulkuinen ja sen ohjeellinen kulkuaika on noin 2 – 3 päivää.

Hautajärveltä lähdettäessä ensimmäinen taukopaikka on Perttumakosken laavu noin 7 km Hautajärveltä. Seuraavalle Vasajängänojan laavulle on matkaa 6 km ja sitä ennen on yksi Oulangan kansallispuiston nähtävyyksistä Rupakivi.

Oulangan luontokeskus, 18 km

 

Sallantien (nro 950) varressa olevalta ns. Ristikallion lähtöpaikalta Ristikalliolle vievä reitti on Karhunkierroksen alkuperäinen, ensimmäisenä merkitty osuus. Reitin varrella on myös lehtoja, kallioita, jokivarren niittyjä sekä vanhoja rakennuksia, kuten niittylatoja ja kämppiä. Osuus on kohtalaisen helppokulkuinen ja sen ohjeellinen kulkuaika on noin 2 päivää.

Juuma, 31 km

 

Retken voi aloittaa joko Oulangan luontokeskukselta tai Oulangan kansallispuiston leirintäalueelta (oulankacamping.fi), joka sijaitsee noin 1½ km luontokeskuksesta pohjoiseen. Osuuden vaativin väli on Päähkänäkalliolta Kitkajokivarteen, josta jatketaan kiertäen Pientä karhunkierrosta Juuman kylään. Myös Pieni karhunkierros-reitti luokitellaan vaativaksi. Osuuden ohjeellinen kulkuaika on noin 2 päivää, mutta pelkkään kävelyyn ilman taukoja menee noin 8-9 tuntia.

Reitin alkumatka luontokeskukselta Kiutakönkäälle on melko vaativa. Tämän jälkeen alkaa osuuden helppokulkuinen, metsäinen osuus, joka jatkuu aina Jussinkämpälle saakka. Kiutakönkäältä reitti jatkuu ratisevan kuivia mäntykankaita pitkin ja laskeutuu alas lehtopuron ääreen, josta jatketaan Oulankajokivartta uudelle Ansakämpälle. Autiotuvalta reitti etenee kohti ns. Kitkanniemen aluetta seuraavalle tuvalle, Jussinkämpälle, jonka jälkeen seuraa reitin vaativin osuus: laskeutuminen Päähkänäkalliolta alas jyrkkää rinnettä, ja sen jälkeen kulku Kitkajoen varren kivikkoista rantaa Juumaan.

Päähkänäkallion rinteen alla reitti yhtyy Pieneen karhunkierrokseen. Retkeilijä voi valita, haluaako kulkea Juumaan Pientä karhunkierrosta myötä- tai vastapäivään. Vastapäivään eli Kallioportin kautta kierrettäessä reitillä on Myllykosken riippusilta, Kallioportin näköalapaikka sekä Myllykosken päivätupa. Myötäpäivään kierrettäessä matkalle osuu mm. komea Jyrävän putous, Siilastupa sekä Harrisuvannon riippusillat. Reittiosuus päättyy Juumaan.

Juuma – Rukatunturi, 24 km

 

Juumasta Rukatunturille vievä osuus kulkee vaaramaisemissa. Reittiosuuden alku on helppokulkuista metsäistä maastoa, mutta tunturi- ja vaaraosuuksilla reitti muuttuu vaativaksi. Osuuden ohjeellinen kulkuaika on noin 2 päivää.

Juumasta Porontimajoelle vaeltaminen ei vaadi suurempia ponnisteluja, mutta reitin edetessä Kumpuvaaran maisemiin sen vaativuustaso nousee. Osuuden loppupuolella vaeltaja kohtaa Konttaisen ja Valtavaaran. Vaarajonon korkein kohta, Valtavaaran huippu, kohoaa 491 metrin korkeuteen. Vaellus päättyy Rukatunturin juurelle, Rukan keskusaukiolle.

Osoite

GPS:

66.3745719, 29.322234

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty