Isojärven kansallispuisto on Kuhmoisten kunnassa, Keski-Suomen maakunnassa, Suomessa sijaitseva kansallispuisto. Sen pinta-ala on noin 23 neliökilometriä ja se on perustettu vuonna 1982. Puiston maisema on korkokuvaltaan vaihtelevaa ja kasvillisuus on paikoin lehtomaista. Aluetta laajennetaan lähiaikoina noin 480 hehtaarilla, kun osa puistoon liittyvästä valtionmaasta liitetään siihen. Tällöin puisto kasvaa noin 28 km2 laajuiseksi. Puiston tuntumassa sijaitsee lisäksi valtion ns. moniarvometsä, johon sisältyy runsaan 100 hehtaarin verran täysin suojeltuja alueita. Puiston tuntumassa on myös useita yksityisiä luonnonsuojelualueita.

Isojärveltä on löydettävissä paitsi erämaista luontoa, myös metsätalouden, asutuksen ja viljelyksen jälkiä. Isojärven kansallispuistossa elää säännöllisesti kanadanmajavia. Niiden jäljiltä puistossa on laajoja tulvien tappamia metsäalueita, jotka lisäävät lahopuustoisina luonnon monimuotoisuutta. Isojärvellä on toteutettu useita metsänpolttoja ja täytetty suo-ojia, niin ikään luonnonmetsän palauttamista ajatellen. Isojärven kansallispuistossa on monipuoliset retkeilyreitistöt ja levähdyspaikkojen verkosto virkistyskäyttöä varten. Opastuskeskus sijaitsee entistetyllä Heretyn kämpällä. Luutsaaren perinnetilalla hoidetaan lampaita ja Huhtalan perinnetilalla ylläpidetään mm. niittyjä

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kansallispuiston reittien päälähtöpisteet ovat Heretyn ja Kalalahden pysäköintialueet.

Luontopolut

  • Heretyn luontopolku, 3,5 km
  • Lortikanvuoren luontopolku, 3 km

Luontopolut on merkitty puihin punaisin maalitäplin.

Rengasreitit

Kansallispuistossa ei ole varsinaisia rengasreitteinä merkittyjä polkuja, mutta puiston merkityt reitit muodostavat monia eripituisia ympyrälenkkejä.

Lähtöpaikkana Heretty:

  • Heretty – Latokuusikko – Kuorejärvi – Heretty, 7 km.
  • Heretty – Latokuusikko – Vahterjärvi – Heretty, 10 km. 

Lähtöpaikkana Kalalahden pysäköintialue Huhtalan tien päässä:

  • Kalalahden kierros 4,5 km 
  • Vahterjärven kierros 11 km

Reitit on merkattu sinisellä.

Lähteet: Wikipedia
Artikkeli kuva: ”Midsummer 2010 Sunset 1” by MikeAncient is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Silta kuva:”Isojärvi National Park” by Leo-setä is licensed under CC BY 2.0

Osoite

Sijaintimme:

Keski-Suomi

GPS:

61.6963033, 24.99665254

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty