Hiittenharju on Harjavallan kaupungissa sijaitseva harjumuodostuma, joka toimii ulkoilu- ja virkistysalueena. Aikaisemmin Harjavallan vuorena tunnettu paikka on myös merkittävä muinaisjäännösalue, joka tunnetaan erityisesti Litorinameren rantavalleista.

Hiittenharjun korkein kohta on noin 82 metriä merenpinnan yläpuolella.
Hiittenharju muodostaa yhdessä sen eteläpuolella sijaitsevan Kokemäen Järilänharjun kanssa noin kuuden kilometrin pituisen kapean harjumuodostuman. Se syntyi viimeisimmän jääkauden aikana noin 10 000 vuotta sitten mannerjäätikön railoon kerääntyneestä maa-aineksesta. Mannerjäätikön peräännyttyä Hiittenharju oli aluksi veden alla, kunnes se noin 6 000 vuotta sitten maankohoamisen johdosta nousi esiin Litorinameren saareksi. Litorinameren kivikkoisia rantavalleja on edelleen nähtävissä eri puolilla Hiittenharjun aluetta.
Hiittenharjun kivikautinen muinaisjäännösalue sijaitsee harjun länsirinteellä. Noin kilometrin pituinen asuinpaikkavyöhyke on pahoin tuhoutunut soranoton vuoksi. Vuonna 2006 alueelta kartoitettiin 13 muinaisen asumuksen jättämää painannetta. Hiittenharjulla on tutkittu myös yksi kivikautinen punamultahauta, joka on kuitenkin osittain tuhoutunut. Pyheensillan kulttuuriin kuuluneen asutuksen jäljiltä on alueelta löydetty mmun muassa ainakin 33 saviastian palasia, runsasta kiviesineistöä sekä meripihkasta valmistettu koru.

Lähteet: wikipedia.org

Artikkeli kuva: ”Littorina sea-bank” by Joe K is licensed under CC BY-SA 3.0

Osoite

Sijaintimme:

Harjavalta

GPS:

61.294989, 22.145981

Loading…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty